יחידה אזרחית לטיפול באלימות בספורט- יאל"ב.
מאת- מוטי אקסמיט.
'האלימות בספורט גואה'- זועקות הכותרות, פרשנים מנסים להסביר, פוליטיקאים ובעלי אינטרסים קופצים על כל מיקרופון פנוי וממלאים כל אינץ' בעיתונות היומית ו-'מביני עניין' ממלאים את הרשתות החברתיות בדעות חסרי ידע.
אז זהו, הכול התחיל כבר כמעט לפני חמש שנים. ליתר דיוק הכול התחיל בתחילת חודש מרץ 2011.
בשנים האחרונות הלכה והתרחבה תופעת האלימות והגזענות במגרשי הספורט בכלל ובכדורגל בפרט ואף התעצמה.
מספר סיבות קיימות להתרחבות התופעה, לא תמיד בשל יריבות טהורה בין מחנות אוהדי שתי קבוצות ו/או פעילים יריבים על המגרש ו/או הפרקט.
חלק מהסיבות נוגעות להבדלי השקפות פוליטיות, גזענות, עבריינות לשמה, ללא כל קשר למתחולל במגרשי הספורט, הימורים בלתי חוקיים המשפיעים ו/או העלולים להשפיע על אופי וטהרת המשחק, מעורבות גורמים פליליים בעלי אינטרסים זרים השולטים בקבוצות ספורט ועוד.
החלת החוק החדש למלחמה באלימות בספורט שנכנס לתוקפו במחצית חודש אוגוסט 2010, בא לתת פתרון חלקי למיגור תופעת האלימות והגזענות במגרשי הספורט. רק שכידוע חוק לבד ובלתי נאכף, לא מיגר, לא ממגר ולא ימגר 'פורעי חוק ספורטיביים'.
בהיעדר כוחות שיטור במגרשי הספורט והעברת האחריות לגופים אזרחיים, לא קיים כל ספק כי מארגני משחקים ומנהלי האירועים בספורט, זקוקים לכלים כדי להתמודד ולמגר את התופעות המסוכנות של אלימות וגזענות במגרשי הספורט- כדורגל וכדורסל.
כלים שאותם מנהלי אירועי ספורט לא מקבלים שלא לומר- כל מי שאמור להיות אחראי למיגור האלימות ולאכיפת החוק-כולם בורחים מהצרה שנקראת: 'אלימות במגרשי הספורט'- בורחים, כיוון שזה באמת לא מעניין את אף אחד.
ההשלכות להתרחבות תופעת האלימות במגרשי הספורט מסוכנת והרסנית עד כדי הפסקת פעילות הספורט בכל מקום ובישראל כולה ( צעד שכבר ננקט לא אחת ), ללא כל קשר לאופיים ואחריותם של מגזרים כאלה או אחרים.
תפיסה חשיבתית:
השיטור במגרשי הספורט, השימוש בשוטרים מקצועיים, כאלה שיתנו גיבוי ותמיכה מקצועית למנהלי אירועים אזרחיים ושימוש בסדרנים במקום בשוטרים, ובעיקר אכיפת החוד למניעת אלימות וגזענות בספורט, כל אלה אמורים לתת את המענה למניעת אלימות במגרשי הספורט והגדלת אבטחת סמכויותיהם של מנהלי אירועים.
בחינת יעילות ההסדר הקיים כיום הנוגע לשילוב סדרנים באירועי ספורט ומנהלי אירועי ספורט ובכלל זאת, את מידת מעורבות המשטרה, בשמירה על הסדר הציבורי ועל שלום הציבור ובטחונו במהלך אירועי ספורט ומניעתם מבעוד מועד, תוך ביצוע תורת הפעלת השיטור במשטרת ישראל, הינם חלק מהתפיסה החשיבתית כפי הנעשה כיום.
יחידה אזרחית לטיפול באלימות בספורט- יאל"ב.
היחידה האזרחית לטיפול באלימות בספורט- יאל"ב אמור להיות גוף מקצועי ממוקד ואוכף חוק כזה שאמור לקום ככוח משטרתי ייעודי, שיעסוק במניעה ובמיגור תופעת האלימות במגרשי הספורט ומחוצה להם. גוף מקצועי שיטפל בנושא ההימורים הבלתי חוקיים הנוגעים לספורט ולטוהר מידות, גוף מקצועי שיפעל באמצעות מימון תקציב חיצוני למשטרת ישראל. יחידה מקצועית מבצעית שתוכל להגיע למגרשי הספורט, במדים או ככוח סמוי, בהתאם להערכת מצב ארצית, על פי רגישות ודרישה מיחידות השטח הטריטוריאליות וללא כל צורך בתשלום נוסף של הקבוצות.
פעילות יחידה מיוחדת וייעודית שכזו, תסייע למאמץ המשולב לעקירת נגע ההימורים הבלתי חוקיים ולמעורבות של עבריינים בספורט, בעיקר בתחום ענף הכדורגל, יחידה שתביא להפחתת האלימות במגרשי הספורט ולהשבת אמון הציבור בטוהר הספורט.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שיתאם בין השאר גם את מתן המשאבים לביצוע פעולות מנע והפעלת תכניות להקטנת האלימות והנחלת ערכי תרבות הספורט בקרב כלל הציבור והאוהדים הצעירים. גוף בעל תפקיד מרכזי בהפעלת מודלים ותוכניות למניעת אלימות במגרשי הספורט, תוך שיתוף פעולה עם תכניות קיימות שמפעילים גופים שונים, כמו: 'מצילה', 'המרכז לשיטור קהילתי', משרד הספורט, מועצה לאומית למניעת אלימות בספורט, עמותת 'ערכים בספורט' ועוד.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שיבצע ויפקח על פעילויות מנע גם כאלה שאינם דורשים תוספת משאבים כספיים, אלא ריענון של נהלים קיימים והוספה של כללי פעולה חדשים שיביאו לשיפור המצב הקיים.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שיפעל, ידריך וינחה מקצועית בכל המסגרות המקצועיות המוכרות, החל מאיסוף מודיעין- מל"מ, מבצעים, פעולות מנע, עיכובים ומעצרים, חקירות והעמדות לדין, מחד וחינוך, הסברה, תקשורת מול גופים ציבוריים, ארגוני אוהדים, וכלל אוהדי הספורט, מאידך.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שיחזק את תחום המודיעין בנושא ספורט. עיקר פעילויות המודיעין מתבצעות היום באמצעות רכזי מודיעין בתחנות, מרחבים ומחוזות שונים ברחבי הארץ, לא תמיד תוך תיאום בין מחוזות ומרחבים. ריכוז ואיסוף מודיעין באמצעות יחידה המתמחה באיסוף מודיעין ומטפלת בעבירות מחשב- אתרי אינטרנט ורשתות חברתיות שונות, עיבודו של החומר המודיעיני שנאסף, קביעת הערכת מצב ומתן הנחיות שיועברו לדרגי השטח השונים ברחבי הארץ.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שישמש בין השאר כזרוע מקצועית ומבצעית לגורמי אכיפת החוק- תביעות, פרקליטות, מערכת בתי המשפט ועוד. ישמש כגוף מפקח ואוכף את חובת ההתייצבות של מורחקים בתחנות המשטרה, או ביצוע כל אכיפה אחרת על פי צווי בתי משפט ובכללן, הרחקה באמצעות אזיק אלקטרוני, או טכנולוגיות קיימות אחרות.
גוף מקצועי ממוקד אוכף חוק שיטפל בין השאר בתופעת ההימורים הבלתי חוקיים וההון השחור הפוגעים בטוהר המשחק ומהווים גורמים המכניסים ומושכים גורמים עבריינים העלולים להשפיע ומשפיעים על הגינות המשחקים, תוך הפעלת אמצעים אלימים כנגד ספורטאים, מאמנים, הנהלות, מקורבים ועוד.
מיגור תופעת האלימות והגזענות במגרשי הספורט, יכולה להתבצע בשילוב כוחות של מספר גורמים ובדרכים שונות: מודיעינית, מבצעית, הסברה, חינוך, תקשורת, אכיפה, ענישה מחמירה.
לטיפול נקודתי בתופעת האלימות בספורט הוצע לפני כמעט חמש!!! שנים בידי כותב טור זה, להתחיל בפעולות לטובת הקמת יחידה אזרחית ייעודית לטיפול באלימות בספורט שכולה על טהרת שוטרים ( במדים ובאזרחי ), ייעודיים- יחידת יאל"ב– דוגמת יחידות:
אתג"ר שהוקמה לטובת מיגור תופעת גניבות הרכב, בשיתוף עם איגוד חברות הביטוח.
קניין רוחני למיגור תופעת זיופי מותגים בשיתוף עם משרד התמ"ת.
מתפ"א-יחידה ייעודית לאכיפה והריסת מבנים בלתי חוקיים, במימון מנהל מקרקעי ישראל.
יחידות משטרתיות/אזרחיות ייעודיות נוספות.
יעודה של היחידה המיוחדת למלחמה באלימות וגזענות בספורט- יאל"ב, בעלות מינימלית בגובה מוערך של 10 מיליוני שקלים בשנה בלבד, הינו התמודדות ומיגור תופעת האלימות במגרשי הספורט, תוך שליטה מלאה בתופעה ובמבנה המכסה את כל תחומי ההתמודדות בתופעה: מודיעין, מבצעים, תיאום, חקירות וכיו"ב.
תפקידה של היחידה המיוחדת למלחמה באלימות וגזענות בספורט- יאל"ב, הינו בין השאר בדיקת חשד שוטף למעורבות גורמים פליליים בקבוצות הכדורגל בליגות הכדורגל השונות, חשד למעורבות גורמים פליליים באחזקת כרטיסי שחקנים בכירים ובכלל, חשד למעורבות גורמים פליליים בהימורים בלתי חוקיים והשפעות על שחקנים ובעלי תפקידים, חשד לביצוע עבירות הונאה בקבוצות ספורט.
ביצוע פעולות מניעת פעילות פלילית ואלימות בקרב מחנות אוהדים, מניעת פעילות פלילית ואלימות בקרב אוהדים חוץ אצטדיון, מניעת פעילות לאומנית בקרב מחנות אוהדים, מניעת שימוש בחומרים מסוכנים במגשרי הספורט.
היתרון הינו ריכוז מקסימלי של כוחות משימה ייעודיים אך ורק לטובת מיגור תופעת האלימות והגזענות במגרשי הספורט בכלל ובכדורגל בפרט, ללא שהכוחות הללו פועלים בשגרה בתחומים נוספים. דוגמת שוטרים אשר עיסוקם בשיטור במגרשים, עיסוק שהינו חלק קטן מעשייתם היומיומית לשמירה על החוק והסדר ונעשה בדרך כלל בעלויות של 'שוטרים בשכר'.
אולם, למשטרת ישראל תהיה האפשרות להשתמש בכוחות אלה למשימות מיוחדות ומשימות כלל ארציות, שאינן קשורות ישירות לייעוד היחידה המוקמת.
ולכל הספקנים כמו גם הגורמים 'התוקעים' מקלות בגלגלי הרעיון הישים הזה, כולל גורמי אכיפת החוק, גורמים מאד מסוימים במשרד הספורט ובמועצה למניעת אלימות בספורט, כי רצוי בין השאר, שיבדקו את הפרמטרים של 'דוחות המנהל' כפי שנהוגים כיום בעבודת המשטרה.
אותם גורמים בוודאי יופתעו לגלות כי ניתן יהיה למצוא באותם 'דוחות מנהל' את הפרמטרים הקשורים לאכיפה/ מעצרים/עיכוב וכו' במגרשי הספורט. פרמטרים שלא תמיד באים לידי ביטוי באופן שווה כפי שהיה קורה אילולא אותו השוטר ( שלא עובד בשכר, אלא בתפקיד!!! ) היה עוצר/מעכב/חוקר וכיו"ב, אדם חשוד בגין אותה העבירה שביצע מחוץ לתחומי מגרשי הספורט !!!
רצוי לאותם גורמים הרואים עצמם אחראיים לטוהר וניהול הספורט במדינת ישראל כי, יקיימו חשיבה עם עצמם ( ולא רק…), תוך ביצוע עבודת מטה סדורה לבחינת הסיבות מדוע שוטרים בשכר במגרשי הספורט, אינם מבצעים עיכובים/מעצרים המוניים ו/או פרטניים כנגד קוראי קריאות גזעניות ואוהדים אלימים, בעת עבודתם בשכר במגרשי הספורט… יהיו להם הרבה הפתעות……